Lubicie pasty warzywne? Wolicie robić je sami czy kupujecie gotowe?
Jeśli chcecie spróbować swoich sił to łapcie przepis na ekspresową pastę z cieciorki. Kaloryczność całej pasty to około 1200 kcal.
Składniki
- 400 g ciecierzycy ze słoika
- 4 łyżki oleju lnianego
- 8 średnich suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- świeżo zmielony pieprz, sól, chili w proszku
Sposób przygotowania:
1. Przepłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą, wrzuć ją do naczynia, w którym będziesz blendować składniki.
2. Suszone pomidory odsącz porządnie z oleju na ręczniku papierowym i pokrój, dodaj je do ciecierzycy.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do naczynia razem z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.
4. Blenduj i dodawaj w trakcie kilka łyżek zimnej wody, aby nadać paście konsystencję.
Przyprawy?
Oczywiście dodajcie swoje ulubione, ja wybrałam chili, bo lubię ostre smaki, ale Wy możecie dodać np. zioła świeże lub suszone.
Dla mnie najlepiej smakuje na pieczywie z dodatkiem oliwek, ogórka zielonego lub kiszonego.
Smacznego!