utworzone przez | 16 lut, 2022

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Lubicie pasty warzywne? Wolicie robić je sami czy kupujecie gotowe?
Jeśli chcecie spróbować swoich sił to łapcie przepis na ekspresową pastę z cieciorki. Kaloryczność całej pasty to około 1200 kcal.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy ze słoika
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 8 średnich suszonych pomidorów z oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz, sól, chili w proszku

Sposób przygotowania:

1. Przepłucz ciecierzycę pod bieżącą wodą, wrzuć ją do naczynia, w którym będziesz blendować składniki.
2. Suszone pomidory odsącz porządnie z oleju na ręczniku papierowym i pokrój, dodaj je do ciecierzycy.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do naczynia razem z olejem, sokiem z cytryny i przyprawami.
4. Blenduj i dodawaj w trakcie kilka łyżek zimnej wody, aby nadać paście konsystencję.

Przyprawy?

Oczywiście dodajcie swoje ulubione, ja wybrałam chili, bo lubię ostre smaki, ale Wy możecie dodać np. zioła świeże lub suszone. 
Dla mnie najlepiej smakuje na pieczywie z dodatkiem oliwek, ogórka zielonego lub kiszonego. 

Smacznego! 

Przeczytaj także

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Nigdy nie robiłam kotletów z kalafiora i w końcu musiał nadejść ten moment. Nie jest to mega szybki przepis, bo zanim zaczniemy je robić to musimy jeszcze ugotować kalafiora i soczewicę, ale dla...

Czytaj
Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem

W sklepach można już kupić wiele gotowych przekąsek z dobrym, krótkim składem. Batony, ciasteczka, kulki daktylowe, smoothie, desery, musy owocowe... Wiele z nich jest mega smacznych mimo braku lub...

Czytaj