Nigdy nie robiłam kotletów z kalafiora i w końcu musiał nadejść ten moment. Nie jest to mega szybki przepis, bo zanim zaczniemy je robić to musimy jeszcze ugotować kalafiora i soczewicę, ale dla tego smaku i tekstury „kotleta” myślę, że warto! ; ) Mi z podanych składników wyszły 22 kotlety, wtedy każdy z nich miał niecałe 90 kcal (1950 kcal mają wszystkie składniki razem).
Składniki
- 170 g soczewicy zielonej
- 550 g ugotowanego kalafiora
- Pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek mąki do masy + 3-4 łyżki do obtoczenia kotletów
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 200 g cebuli – 2 sztuki
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia cebuli + 3-4 łyżki do usmażenia kotletów
- przyprawy: sól, pieprz, płatki chilli, kminek, kurkuma, papryka wędzona
Sposób przygotowania
1. Ugotuj kalafiora i soczewicę na parze lub w wodzie w dwóch oddzielnych garnkach.
2. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, co chwilę mieszając aż zmięknie. Odłóż do wystygnięcia.
3. Przygotuj składniki na masę, poszatkuj natkę i przeciśnij czosnek przez praskę, a ugotowanego kalafiora ugnieć widelcem lub zmiksuj (ale nie na gładko).
4. Wymieszaj ugotowane warzywa, jajko, mąkę, przyprawy, sos sojowy, czosnek, natkę i przestudzoną cebulę.
5. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kotlety dłońmi. Im mniejsze i bardziej płaskie tym szybciej będą gotowe na patelni.
6. Rozgrzewaj olej na patelni i smaż kotlety partiami po kilka minut z każdej strony.
Doprawienie i podanie kotletów
Nie musicie sugerować się przyprawami, które ja dodałam, możecie dodać inne swoje ulubione – więcej czosnku, zioła prowasalskie czy curry też świetnie będą pasować.
Te kotlety idealnie smakują z fasolką szparagową, a niedługo zacznie się na nią sezon! Może być też surówka czy ogórki kiszone/ małosolne, do tego kasza/ ziemniaczki z koperkiem i pyszny obiad gotowy! ; )
Smacznego!