W sklepach można już kupić wiele gotowych przekąsek z dobrym, krótkim składem. Batony, ciasteczka, kulki daktylowe, smoothie, desery, musy owocowe… Wiele z nich jest mega smacznych mimo braku lub małej zawartości cukru. Jeśli jednak mamy chwilę na kuchenne eksperymenty, możemy podobne produkty przygotować w zaciszu domowym. Wystarczy 30 minut i przekąska na drugie śniadanie dla Ciebie i rodziny/ znajomych gotowa. Przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasteczka – powinno wyjść ich 14 sztuk, wtedy każde ciasteczko z podanych ilości ma 150 kcal.
Składniki
- 200 g płatków owsianych górskich
- 100 g białego sezamu
- 3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2000
- 2 dojrzałe banany
- 1 cale jajko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu
- 45 g suszonych owoców
Sposób przygotowania
1. Rozdrobnij palcami banany i wrzuć do miski, do owoców wbij jedno małe jajko. Całość ugnieć dokładnie widelcem lub zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa.
2. W drugiej misce umieść razem 3 pełne łyżki mąki, płatki owsiane górskie oraz jasny sezam.
3. Do miski ze składnikami sypkimi przelej krem z bananów i jajka. Wymieszaj całość łyżką. Na koniec dodaj drobno pokrojone suszone owoce, łyżkę oleju i dobrej jakości miód. Masę pod ciastka owsiane wymieszaj bardzo dokładnie.
4. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Można łyżką nakładać porcje klejącego ciasta, rozpłaszcz i rozprowadzać na kształt koła o średnicy 8-9 cm lub użyć foremki/okrągłej wykrawaczki.
5. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to 20-25 minut, do zarumienienia ciastek. Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Wymiana składników
Za każdym razem te ciasteczka robię trochę inaczej. Robiłam je już z mąką kokosową, jaglaną, pszenną i orkiszową. Z suszonych owoców wybierałam śliwki, żurawinę, a teraz suszone gruszki. Zawsze wychodzą pyszne, nie bójcie się eksperymentować. ; )
Smacznego!