Kolejny przepis na cukinię. Uwielbiam to warzywa za uniwersalność. Można z niego zrobić placuszki, ciasto, zupę, gulasz, surówkę, dodać do owsianki, a nawet jeść na surowo.
Tym razem pokażę Wam mega prosty i szybki przepis na zupę krem. Cała zupa ze wszystkich składników ma ok. 650 kcal (bez dodatków).
Składniki

- 700 g cukinii
- 500 ml bulionu warzywnego
- 220 g ziemniaków
- 2 cebule duże
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 40-50 g jogurtu naturalnego
- ulubione przyprawy (ja dodałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka i płatki chili)
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę pokrojoną w dowolny sposób.
2. Umyj, pokrój cukinię i pozbądź się nasion oraz gąbczastej części ze środka. Obierz oraz pokrój ziemniaki, posiekaj ząbki czosnku.
3. Wrzuć resztę warzyw do cebuli, dodaj przyprawy i duś razem 3-5 minut. Zalej bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków.
4. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, przestudź chwilę, następnie zmiksuj ją na krem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.
Jak podawać zupę krem?
Oczywiście z ulubionymi dodatkami! U mnie jest to grzanka z chleba żytniego, uprażone nasiona, rukola oraz gotowana marchewka (ugotowałam ją razem z warzywami w bulionie, przed miksowaniem wyjęłam i pokroiłam, aby następnie podać ją jako dodatek do zupy).
Smacznego!

