utworzone przez | 20 mar, 2022

Zupa krem z cukinii

Kolejny przepis na cukinię. Uwielbiam to warzywa za uniwersalność. Można z niego zrobić placuszki, ciasto, zupę, gulasz, surówkę, dodać do owsianki, a nawet jeść na surowo.
Tym razem pokażę Wam mega prosty i szybki przepis na zupę krem. Cała zupa ze wszystkich składników ma ok. 650 kcal (bez dodatków).

Składniki

  • 700 g cukinii
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 220 g ziemniaków
  • 2 cebule duże
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 40-50 g jogurtu naturalnego
  • ulubione przyprawy (ja dodałam sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka i płatki chili)

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę pokrojoną w dowolny sposób.
2. Umyj, pokrój cukinię i pozbądź się nasion oraz gąbczastej części ze środka. Obierz oraz pokrój ziemniaki, posiekaj ząbki czosnku.
3. Wrzuć resztę warzyw do cebuli, dodaj przyprawy i duś razem 3-5 minut. Zalej bulionem i gotuj do miękkości ziemniaków.
4. Gdy warzywa będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, przestudź chwilę, następnie zmiksuj ją na krem z dodatkiem jogurtu naturalnego. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

Jak podawać zupę krem?

Oczywiście z ulubionymi dodatkami! U mnie jest to grzanka z chleba żytniego, uprażone nasiona, rukola oraz gotowana marchewka (ugotowałam ją razem z warzywami w bulionie, przed miksowaniem wyjęłam i pokroiłam, aby następnie podać ją jako dodatek do zupy).

Smacznego! 

Przeczytaj także

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Nigdy nie robiłam kotletów z kalafiora i w końcu musiał nadejść ten moment. Nie jest to mega szybki przepis, bo zanim zaczniemy je robić to musimy jeszcze ugotować kalafiora i soczewicę, ale dla...

Czytaj
Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem

W sklepach można już kupić wiele gotowych przekąsek z dobrym, krótkim składem. Batony, ciasteczka, kulki daktylowe, smoothie, desery, musy owocowe... Wiele z nich jest mega smacznych mimo braku lub...

Czytaj