utworzone przez | 30 sty, 2022

Lasagne ze szpinakiem, cukinią i serem gorgonzola

Musze się Wam przyznać, że kuchnia włoska jest mi bardzo bliska. Kocham makarony i sery. 
Mam dla Was zupełnie nowy, mój własny przepis na lasagne. Oczywiście jest to opcja bez mięsa, za to z pysznym serem gorgonzola. 
Wykorzystałam naczynie o wymiarach 31x21x6 cm. Całe danie ze wszystkich składników ma 1680 kcal. Dzieląc lasagne na 3 części każda będzie mieć 560 kcal.

Składniki

  • 11 płatów lasagne
  • 600 g szpinaku mrożonego
  • 500 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 60 g sera żółtego/ mozzarelli
  • 2 pomidory świeże
  • 20 g oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • zioła do posypania – ja użyłam oregano i bazylii

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj, odkrój końce i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Odstaw na durszlak na 30-60 minut, aby puściła wodę (jeśli tego nie zrobisz – puści wodę w garnku).
2. Przygotuj garnek z grubym dnem. Wrzuć szpinak na rozgrzaną łyżkę oleju. Dodaj do cukinię do szpinaku gdy ten będzie prawie rozmrożony.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój, dodaj do garnka. Dopraw warzywa solą i pieprzem (jeśli w tym momencie w garnku jest dużo wody i nie można jej odparować to należy ją odlać przed dodaniem sera). Dodaj pokruszony ser i duś do rozpuszczenia. Wymieszaj wszystko razem i zdejmij z palnika.
4. Płaty lasagne podgotuj po 2-3 minuty każdy (ja wstawiam wrzątek w garnku, wlewam odrobinę oleju rzepakowego i wkładam po 2 płaty na raz, wyciągam je po 2-3 minutach, układam już w naczyniu i powtarzam czynność z kolejnymi).
5. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem rzepakowym, zacznij od płatów, następnie włóż farsz serowo – warzywny, znów płaty, farsz i płaty (u mnie w naczyniu wyszły 4 płaty na dnie, w kolejnych warstwach po 3.5)
6. Na wierzchu ułóż plastry pomidora i posyp startym serem, dopraw ziołami. Wstaw do piekarnika (termoobieg) nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

 Smacznego! 

Przeczytaj także

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy

Nigdy nie robiłam kotletów z kalafiora i w końcu musiał nadejść ten moment. Nie jest to mega szybki przepis, bo zanim zaczniemy je robić to musimy jeszcze ugotować kalafiora i soczewicę, ale dla...

Czytaj
Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem

W sklepach można już kupić wiele gotowych przekąsek z dobrym, krótkim składem. Batony, ciasteczka, kulki daktylowe, smoothie, desery, musy owocowe... Wiele z nich jest mega smacznych mimo braku lub...

Czytaj