Kocham! Szybką wersję pizzy, gdy w domu pusta lodówka mam opanowaną do perfekcji. Paczkę placków mam zawsze w szafce. Składniki na tortilli to już kwestia indywidualna. Możecie użyć np. suszone pomidory, wędlinę, szynkę parmeńską, paprykę, szpinak, kukurydzę, a nawet ananasa (wiem, że są fani). Pokażę Wam moją ulubioną opcję tego dania. Jedna porcja – cała pizza z podanych składników ma 600 kcal.
Składniki

- 150-200 g pieczarek
- 1 placek pełnoziarnistej tortilli
- 3-5 sztuk pomidorków
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 50 g żółtego sera (lub innego)
- 10 g oleju rzepakowego
- pół małej cebuli
- kilka sztuk oliwek
- garść rukoli
- kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania
1. Pieczarki pokrój lub zetrzyj na tarce i podduś na patelni z odrobiną oleju.
2. Placek posmaruj przecierem i posyp ulubionymi przyprawami (u mnie bazylia, oregano i czosnek granulowany). Następnie równomierne ułóż gotowe pieczarki i starty ser. Połóż pokrojone oliwki i cebulę.
3. Piecz 10 minut na papierze w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg).
4. Na gotową pizzę połóż pokrojone na pół świeże pomidorki, kawałki papryczki chili i posyp rukolą.
Wersja „na masę” : ) – pizza na podwójnej tortilli.
Przygotowanie jest identycznie tylko:
Dwa placki posmaruj przecierem i posyp przyprawami. Następnie na jeden placek połóż połowę startego sera, ułóż placki na sobie tak, aby ser był między plackami. Na górny placek nakładaj wszystkie składniki.
Smacznego!

